Schuhwerk, Schuh, Person, Gehen, Rad
Gore-Tex

GORE-TEX® technologie - herschrijft ademend vermogen

GORE-TEX® is een technologie die in 1978 voor het eerst op de markt werd gebracht. Het speciale membraan herdefinieert ademend vermogen en waterdichtheid. Tegelijkertijd is het materiaal winddicht en voert het transpiratievocht op betrouwbare wijze van het lichaam weg. GORE-TEX® is een merk van Gore & Associates, dat eind jaren vijftig werd opgericht en aanvankelijk onderzoek deed met polytetrafluorethyleen (PTFE). Later werd dit omgezet in ePTFE. Tot op de dag van vandaag vervaardigt de onderneming producten en materialen met behulp van het polymeer ePTFE, die onmisbaar zijn in tal van industriële sectoren. Daartoe behoren de chemische industrie en het milieu, maar GORE-TEX®-producten zijn ook onmisbaar in de militaire en de lucht- en ruimtevaartsector. De reden voor de brede waaier van toepassingen is dat de materialen waterdicht, winddicht en ademend zijn. Deze eigenschappen maken het materiaal ideaal als onderdeel van veiligheidsschoeisel, winterlaarzen en vele andere werkkleding. Maar ook in een andere tijd van het jaar kan de keuze van het juiste materiaal zorgen voor meer draagcomfort.

 

Het ePTFE, dat verwant is aan polytetrafluorethyleen, is verantwoordelijk voor de bijzondere aard van het materiaal: één porie van ePTFE is 20.000 maal kleiner dan een waterdruppel. Het membraan is op verschillende manieren aan het desbetreffende weefsel bevestigd. Welke techniek wordt gebruikt, hangt af van het doel van het textiel. Bij de productie van de klassieke Gore-Tex Pro Shell ePTFE wordt het membraan permanent op textiel gelijmd, d.w.z. gelamineerd. Afhankelijk van het type betreft dit alleen het buitenmateriaal, en in sommige gevallen ook de binnenvoering. Het gebruikte textiel is meestal reeds relatief scheurvast nylons en polyesters. Kledingstukken worden op hun beurt gemaakt van deze laminaten. De naden worden bovendien met een speciaal procédé geseald, zodat het weefsel een hoge mate van waterdichtheid bereikt. Afhankelijk van de stof die wordt gebruikt, wordt het daaropvolgende kledingstuk winddicht en/of waterdicht.

 

Bij de GORE-TEX® Performance Shell, bijvoorbeeld, is de binnenvoering slechts losjes ingenaaid. Alleen het buitenste materiaal is stevig aan het membraan bevestigd. Deze stof wordt gekenmerkt door een bijzonder hoog comfort. Als de voering wordt vervangen door een ademende laag, is het resultaat GORE-TEX® Paclite Shell. Dit is echter minder resistent. Op echt koude dagen is kleding met GORE-TEX® Soft Shell een echte steun bij bos- en boswerkzaamheden. Dankzij een constructie van drie verschillende lagen stof en een extra verhoogd ademend vermogen, wordt een bijzonder verwarmend effect bereikt. Als de kleding echter zo licht mogelijk moet zijn, zijn jassen en jacks met GORE-TEX® Active Shell bijzonder aan te bevelen. Hier is de voering geïntegreerd in het membraan en de kledingstukken zijn bijzonder licht dankzij hun constructie uit twee verschillende lagen. Vergeleken met het klassieke GORE-TEX® membraan zorgt dit opnieuw voor een beter ademend vermogen. Zorg er trouwens voor dat u alleen vloeibaar wasmiddel gebruikt bij het wassen van de kleding, want poederwasmiddel kan de poriën afsluiten. Hoewel de kleding mogelijk nog steeds waterdicht zou blijven, kon zij niet langer de dampdoorlaatbaarheid garanderen. Correcte verzorging is de enige manier om op lange termijn een aangenaam draaggevoel te behouden. Zonnebrandcrème en zweet vormen na verloop van tijd echter ook een bedreiging voor de functionaliteit van GORE-TEX®-producten, dus regelmatig onderhoud is essentieel. Naast de juiste kleding is het ook de moeite waard om naar het schoeisel te kijken: in het koude seizoen zijn winterlaarzen bijvoorbeeld onmisbaar. Anderzijds zijn speciale veiligheidsschoenen met overkapping belangrijk in de bouw of bij montage. De overkappingen bieden extra bescherming en zijn vaak gemaakt van leer, dat soms met carbon is versterkt. Soms worden ook andere metaalvrije materialen gebruikt. Hun functie is het beschermen van het bovenmateriaal over de stalen neus. Dit verlengt de levensduur van de veiligheidsschoenen. Trouwens, sommige neuzen zijn metaalvrij. Het gebruik van metaalvrije materialen maakt de schoen lichter. Let in ieder geval op de vereiste veiligheidsklasse, want soms kunnen alleen bepaalde materialen aan de eisen voldoen.

 

GORE-TEX® berust op een unieke en ingenieuze producttechnologie die is gebaseerd op een eenvoudig natuurkundig principe: De poriën van het membraan zijn 700 maal groter dan die van stoommoleculen, zodat het materiaal doorlaatbaar is voor waterdamp. Deze eigenschap zorgt ervoor dat water niet kan binnendringen, maar zweet wel kan worden afgevoerd als vocht in de vorm van waterdamp en als windstopper kan fungeren. Met zijn poriën ondersteunt het microporeuze membraan ook de natuurlijke temperatuurregeling van ons lichaam. Bovendien is het membraan zeer licht, dun en uiterst resistent. Dit maakt GORE-TEX® tot een veelzijdig materiaal voor schoeisel ter bescherming tegen snijwonden en ander functioneel textiel in de industriële sector. Kleding met PTFE in het weefsel van GORE-TEX® biedt ook enige bescherming tegen bepaalde chemicaliën. Op bouwterreinen of industriële hallen waar regelmatig met chemicaliën wordt gewerkt, zijn geschikte producten van essentieel belang. 

GORE-TEX® beschermt rondom in vele variaties

Het idee achter GORE-TEX® is eenvoudig: deze kleding met polytetrafluorethyleen moet u te allen tijde warm en droog houden - ongeacht de weersomstandigheden. Ademend vermogen speelt niet alleen een grote rol, tal van functionele textielen of werkkleding inspireren daarmee, waterdicht maar tegelijkertijd waterdampdoorlatend. Het buitenmateriaal van de stof is bijzonder scheurvast en stabiel, en de voering van bijvoorbeeld jassen is zowel verwarmend als ademend. Daardoor zijn onaangename geurtjes echt niet meer aan de orde! Dit geldt ook voor ander textiel. In elk klimaat, elk seizoen en elke situatie, bent u perfect uitgerust. Schoenen met microporeuze GORE-TEX® membranen zijn al meer dan 20 jaar ingeburgerd. Deze kleine membranen zijn bij uitstek geschikt voor een veiligheidsschoen. Het membraan is ook zeer geschikt als windstopper, d.w.z. dat bijvoorbeeld jassen winddicht zijn en tevens een verwarmende binnenvoering hebben. Ze zijn echter niet waterdicht. Dus met GORE-TEX® houdt niets u tegen om in het bos te werken, zelfs niet op koude dagen. Winddichte kleding bevat vaak extra PFC om waterdichtheid en olie-afstotende eigenschappen te bereiken. PFC zorgt ook voor extra stabiliteit. Een van de belangrijkste subgroepen van GORE-TEX®-membranen is Sympatex met PTFE. Sympatex is waterdicht en winddicht op een milieuvriendelijke manier.

 

Kijk uit naar verschillende keurmerken bij het kopen van uw producten. Het bluesign-keurmerk van Bluesign Technologies AG biedt een bijzonder hoge mate van zekerheid met betrekking tot de milieuvriendelijke productie van textiel. Dit betekent dat zij zonder schadelijke stoffen zijn vervaardigd. 

GORE-TEX® veiligheidsschoeisel voor verschillende eisen

Zoals in het begin vermeld, produceert GORE-TEX niet alleen zijn eigen functionele kleding, maar wordt deze ook op grote schaal door andere fabrikanten gebruikt. Ook hier is het membraan gedeeltelijk doorlatend en voert het dus vocht en transpiratievocht naar buiten af. Tegelijkertijd beschermt hij de voet tegen het binnendringen van water, chemicaliën of andere stoffen. Hierdoor is GORE-Tex ook een perfect bestanddeel van veiligheidsschoenen van verschillende veiligheidsklassen. De werkschoenen van Lowa, Elten en Co zijn verkrijgbaar met of zonder veiligheidsneus of stalen neus. Terwijl veiligheidslaarzen vooral in de winter populair zijn door de verwarmende eigenschappen van de binnenvoering, komt het ademend vermogen in de hete zomer op de voorgrond te staan, zodat zweet gemakkelijker kan worden afgevoerd. Sommige modellen hebben ook extra versterkte zolen, bijvoorbeeld ter bescherming tegen spijkers en andere gevaren met perforatieweerstand. Veel schoenen zijn ontworpen met zo groot mogelijke textielpanelen en zo weinig mogelijk naden om de drager meer comfort te bieden.

 

Bij GenXtreme vindt u een enorme keuze aan hoogwaardige producten met GORE-TEX®! Als u vragen hebt over de technologie, helpen wij u natuurlijk graag verder.