Snijbeschermingsschoenen - optimale veiligheid in het bos
Goede stabiele en duurzame snijbeschermende schoenen, met een hoge levensduur, zijn onmisbaar bij bosarbeid, omdat ze een uitstekende bescherming bieden tegen de kettingzaag. Dankzij de gebruikte snijbeschermingsinlegzolen kunnen snijverwondingen in het beroepsleven worden verminderd. Ze zijn een subcategorie van veiligheidsschoenen en worden vooral gebruikt bij zaagwerkzaamheden in het bos. Snijbeschermende schoenen, die deel uitmaken van de basisuitrusting van beschermende kleding, zijn er in verschillende varianten. Meestal worden leren schoenen of leren laarzen gebruikt. Daarbij gebruiken de fabrikanten van hoogwaardige schoenen glad of nubuckleer. Bij bosarbeid zijn normale veiligheidsschoenen vaak niet voldoende, omdat deze niet voorzien zijn van een snijbeschermingsinleg. De ingewerkte teenbeschermkappen zouden op deze plek wel de tenen beschermen, maar daarachter is de voet onbeschermd. Daarom zijn echte bosbouwschoenen in het bos nodig. Niet alleen bosarbeiders, maar ook klimmers of boomverzorgers in stadsdiensten profiteren van snijbeschermende schoenen of laarzen in verschillende beschermingsklassen. Fabrikanten van dergelijke schoenen zijn bijvoorbeeld Elten, Haix, Kox, Meindl of Pfanner.
Voor de aankoop van een schoen voor boswerkzaamheden dient u rekening te houden met het doel. Let daarbij op de verschillende eisen van uw werkzaamheden - vooral op de vereiste snijbeschermingsklasse. Veel snijbeschermende schoenen of laarzen hebben bijvoorbeeld bijzonder duurzaam bovenmateriaal zoals nubuckleer en sommige bieden met een stalen neus bovendien bescherming tegen vallende stukken hout of andere voorwerpen. Een voldoende schachthoogte beschermt tijdens het werken tegen ongewild zwikken van de voet. Let bij het gebruik van uw kettingzaag altijd op de richting waarin de zaag staat.
De beschermende werking van snijbeschermende schoenen
Snijbeschermende schoenen maken deel uit van de beschermende kleding van alle bos- en bosarbeiders. Naast de eerder genoemde punten ligt de nadruk op bescherming tegen snijverwondingen. Voor een optimale bescherming zijn bovendien de beschermingsklasse en de kettingsnelheid cruciaal. Er zijn snijbeschermende schoenen en laarzen in de volgende klassen (Europese norm DIN EN ISO 17249):
- Snijbeschermingsklasse 0 - de kettingsnelheid mag maximaal 16 m/s zijn
- Snijbeschermingsklasse 1 - de kettingsnelheid mag maximaal 20 m/s zijn
- Snijbeschermingsklasse 2 - de kettingsnelheid mag maximaal 24 m/s zijn
- Snijbeschermingsklasse 3 - de kettingsnelheid mag maximaal 28 m/s zijn
- Snijbeschermingsklasse 4 - de kettingsnelheid mag maximaal 32 m/s zijn
Alle schoenen worden getest en gecertificeerd door het Kuratorium für Waldarbeit und Forsttechnik e.V. (KWF) en de daarbij behorende Forsttechnische Prüfungsausschuss (FPA). Tijdens de test wordt de bosbouwschoen bijvoorbeeld op de stevigheid van de zool onderzocht of moet de stabiliteit van de teenkappen aantonen en ontvangt daarna een keurmerk.
Naar aanleiding van de bovengenoemde beschermingsklassen is de teenbescherming belangrijk: Bij normale werkschoenen wordt deze vaak gewaarborgd door speciale teenbeschermkappen. In het bos moeten echter nog andere eisen worden vervuld, omdat de belasting nog eens een stuk groter is: Veel bosbouwschoenen en laarzen hebben teenbeschermkappen van staal, ook wel staalneuzen genoemd. Dankzij deze staalneuzen, die volgens de DIN EN ISO 20345 zijn getest, zijn 20 kg zware voorwerpen die van een hoogte van 1 meter vallen geen probleem en beschermen ze de tenen tegen verwondingen.
Snijbeschermingsklasse 1 kan al veel ongevallen voorkomen, maar de grootste bescherming bieden snijbeschermende schoenen of laarzen van beschermingsklasse 4. Een kettingzaag kan tijdens gebruik zeer hoge snelheden bereiken. Om effectieve snijbescherming te bieden, is zwaardere beschermende kleding nodig, die echter bewegingsvrijheid en ergonomie beperkt. Een te hoog gewicht en slechte ergonomische eigenschappen leiden tot snellere vermoeidheid. U moet dus een compromis sluiten tussen beschermingswerking, draagcomfort en bewegingsvrijheid.
Andere belangrijke eigenschappen van snijbeschermende schoenen naast de respectieve beschermingsklasse:
- doordringingsbestendige zool
- versterkte hiel voor extra steun
- waterdicht en antistatisch materiaal
- sterk geprofileerde loopzool
- ademende binnenvoering
De pasvorm van snijbeschermende schoenen is cruciaal
Om urenlang ook in moeilijk begaanbaar terrein in het bos goed te voet te zijn, is het passende schoeisel van bijzonder groot belang. Het schoeisel biedt niet alleen snijbescherming, maar ook een hoog draagcomfort beschermt beter tegen blaren aan het eind van de dag. En de antislipzool van de boslaarzen of schoenen biedt extra veel grip op de moeilijk begaanbare bosgrond. Een ergonomisch voetbed en een voldoende schachthoogte dragen bij aan een comfortabelere werkdag. Met een flexibele en tegelijkertijd antislipzool bieden boslaarzen of schoenen extra veel grip op de moeilijk begaanbare bosgrond.
Of het nu om snijbeschermende schoenen of laarzen gaat, beide bieden de voet optimale steun, de laarzen beschermen met de schacht bovendien de enkel. Een gesloten gedeelte rond de hielen absorbeert energie. Dankzij de hoge schacht wordt de voet van een bosarbeider beter ondersteund en wordt zwikken voorkomen. Met uw bosbouwschoenen kunt u in het bos over elke tak, elke steen of zelfs een boomstam klauteren zonder elke keer een verstuikte enkel te hoeven vrezen. De sterke en antislipzool beschermt bovendien tegen scherpe voorwerpen in het bos.
De ademende werking van snijbeschermende schoenen zorgt dankzij een speciale membraan bovendien voor extra comfort, omdat de voeten ook bij grote belasting dankzij binnenvoeringen zoals GORE-TEX® altijd droog blijven. Dit ademende membraan is bovendien vaak waterdicht. De waterdichtheid wordt gegarandeerd door poriën, waarvan de diameter vele malen kleiner is dan die van een waterdruppel. Tegelijkertijd zijn de poriën groot genoeg om zweet effectief af te voeren. Dit garandeert bescherming tegen elke vorm van vocht binnen en buiten de schoen. Niets is bij bosarbeid onaangenamer dan bezwete voeten, die onze aandacht deels afleiden en zo voor extra gevaar zorgen. Bovendien zijn bosbouwschoenen vaak bijzonder onderhoudsvriendelijk.
Let bij de aankoop dus op hoe goed de schoen aan de voet zit en informeer naar de confectiematen van de fabrikant. De voet moet niet te veel speling in de schoen hebben, het kan dus zijn dat u van uw normale schoenmaat moet afwijken.
Conclusie: Met snijbeschermende schoenen bent u goed uitgerust voor het bos
Met het juiste schoeisel bent u klaar voor het bos. Snijbeschermende schoenen met voldoende schachthoogte en keurmerk van het Kuratorium für Waldarbeit und Forsttechnik e.V. (KWF) zijn de ideale metgezel in het bos als u bijvoorbeeld regelmatig werkt met kettingzagen of andere zware apparaten. Een doordringingsbestendige tussenzool voorkomt het binnendringen van scherpe of puntige voorwerpen. Om de ideale beschermingsklasse te bepalen, dient u uw eisen en het toepassingsgebied nauwkeurig te bepalen. Let ook op de steun in de schoen en het draagcomfort. Een gesloten gedeelte rond de hielen zorgt niet alleen voor voldoende bescherming, maar draagt ook bij aan de duurzaamheid van de schoen. Daarnaast moet de ademende werking aanwezig zijn en moet de schoen voorzien zijn van een waterafstotend of zelfs waterdicht membraan, zodat u bij zaagwerkzaamheden altijd droge voeten hebt. Een sterk geprofileerde loopzool zou, naast de al genoemde snijbescherming, de keuze van de juiste schoen moeten vergemakkelijken.