Schuhwerk, Schuh, Person, Gehen, Rad
Veiligheidsschoenen

Veiligheidsschoenen - bescherm uw voeten op het werk

Veiligheidsschoenen zijn in veel beroepen verplicht. Verenigingen voor werkgeversaansprakelijkheidsverzekeringen schrijven dit schoeisel voor verschillende sectoren voor, zoals industrie, bouw, tuin- en landschapsonderhoud, alsmede brandweer, hulp- en nooddiensten. De brandweer, de THW en reddingsdiensten hebben schoenen nodig met zeer slipvaste zolen en oliebestendige bovenmaterialen. Voor de brandweer zijn schoenen met extra thermische isolatie noodzakelijk. De zool van de schoen moet bestand zijn tegen contacthitte tot 300°C. Andere doelgroepen die absoluut met veiligheidsschoenen moeten worden uitgerust, zijn koks of politieagenten. Zij zijn verkrijgbaar als halve veiligheidsschoenen of als veiligheidslaarzen. Halfhoge veiligheidsschoenen zorgen voor iets meer bewegingsvrijheid en een vrijer gevoel dan laarzen, maar bieden alleen bescherming aan het overdekte gedeelte. Afhankelijk van het toepassingsgebied zijn lage schoenen heel geschikt en voldoen zij uiteraard aan de algemene veiligheidsnormen. Wie van comfort houdt en wiens werkterrein het toelaat, doet er goed aan lage veiligheidsschoenen te dragen. Ook in de bosbouwsector zijn hoge belastingen te verwachten. Hier is het nodig om, naast de basisbescherming met een veiligheidsneus, schoenen te gebruiken met een hoge snijweerstand. Hierdoor wordt het risico op zware verwondingen, bijvoorbeeld bij het werken met kettingzagen, tot een minimum beperkt. Voor alle beroepen die in de bosbouw of buitenshuis werken, is het van essentieel belang een schoen te kiezen die ondoordringbaar is voor vloeistoffen of vocht en een goede koude-isolatie heeft om voldoende bescherming te bieden in de winter.

Om een constante vooruitgang te garanderen, overtreffen fabrikanten zoals Elten en Haix de veiligheidsvoorschriften en bieden ze nog meer bescherming en draagcomfort dankzij uiterst functionele, innovatieve technologieën. Tot de belangrijkste kenmerken van werkschoenen behoren beschermende neuzen of prikbestendige zolen. Sommige veiligheidsschoenen worden ook gekenmerkt door een speciaal ontworpen hielzone.

Veiligheidsschoeisel en -klassen kort uitgelegd

Volgens de Berufsgenossenschaftliche Regel für Sicherheit und Gesundheit bei der Arbeit 191 of GUV-R 191 zijn er verschillende gestandaardiseerde categorieën. Wij van GenXtreme.de bieden u schoenen en laarzen voor de werkplek die bepaalde beschermingsklassen hebben. De indeling in de respectieve beschermingsklasse wordt geregeld door de Europese norm EN ISO 20345. EN ISO 20345 somt de basisvereisten op waaraan werkschoenen moeten voldoen. Deze omvatten:

  • De hoogte van de schoen
  • De hielzone van veiligheidslaarzen
  • De dikte en slijtvastheid van de buitenzool
  • De druk- en stootvastheid van de veiligheidsneus
  • Contactweerstand (vanaf S1 veiligheidsschoenen zijn antistatisch)

 

Alle schoenen die als veiligheidsnorm S zijn ingedeeld, hebben een beschermende neus die bestand moet zijn tegen een schok van 200 joule en zijn voorzien van het opschrift SB. Hieronder volgt een korte uitleg van de veiligheidsklassen van veiligheidsschoeisel, waarvan de belangrijkste zijn:

  • SB voldoet aan de basisvereiste, heeft een beschermende neus, van metaal of kunststof. Deze zijn bestand tegen een testdruk van 200 joule of een drukkracht van 15 kN.
  • S1 is als SB, maar bovendien antistatisch, heeft een gesloten hielgedeelte en is brandstofbestendig.
  • S1P is gebaseerd op S1, maar met een lekbestendige tussenzool.
  • S2 omvat teenbescherming zoals S1, aangevuld met waterpenetratie en waterabsorptie
  • S3 bevat teenbescherming, is waterdicht en heeft ook een lekbestendige en geprofileerde zool

 

Daarnaast zijn er gesloten laarzen voor natte ruimten, die ofwel volledig gegoten ofwel gevulkaniseerd zijn. Zij moeten aan de volgende aanvullende eisen voldoen en zijn in de volgende klassen onderverdeeld:

  • S4 is een waterdichte laars met teenbescherming, antistatisch en met voldoende energieabsorberend vermogen in de hielzone
  • S5 komt overeen met S4, bovendien met antiperforatiebescherming en een geprofileerde zool

Aanvullende specificaties zijn ook geregeld in EN ISO 20345 en dienovereenkomstig gemarkeerd:

  • A – antistatisch schoeisel (met overeenkomstige penetratieweerstand)
  • AN – enkelbescherming
  • C – geleidende schoenen
  • CI – koude isolatie (monster bij -20°C)
  • CR – snijweerstand
  • E – energieabsorptie in de hielstreek
  • FO – olie- en benzinebestendige zool
  • HI – warmte-isolatie
  • HRO – gedrag bij contactwarmte (hittebestendigheid van de zool bij 300 °C in minuten)
  • I – elektrisch geïsoleerd schoeisel
  • M – metatarsale bescherming
  • P – doorprikweerstand
  • SRA – slipweerstand op keramische tegels/reinigingsmiddel
  • SRB – slipweerstand op stalen vloeren/glycerine
  • SRC – slipweerstand doorgegeven aan SRA en SRB
  • WR – Weerstand van de volledige schoen tegen indringing en absorptie van water
  • WRU – weerstand van het bovendeel van de schoen tegen het indringen van water en waterabsorptie

Veiligheidsschoenen kopen - dit is waar u op moet letten

Voordat u voor een bepaald paar veiligheidsschoenen kiest, moet u op verschillende dingen letten: een daarvan is de pasvorm, want alleen met echt goed passend schoeisel kunt u lange tijd pijnvrij werken. Met een perfect passende schoen kunt u de grootste spanningen weerstaan. De juiste pasvorm van een veiligheidsschoen is een van de basisvereisten waaraan moet worden voldaan bij de aanschaf van werkschoenen.

Afhankelijk van de beschermingsklasse bieden werkschoenen ook een prikbestendige zool en dus optimale bescherming tegen spijkers en andere scherpe voorwerpen. Naast de bescherming tegen indringing is een sterk geprofileerde zool voordelig, omdat deze een grotere slipweerstand biedt. Een antislipzool is onmisbaar in de bouwsector.

Onder bepaalde omstandigheden zijn schoenen met een veiligheidsneus voor sommige beroepen voldoende. Indien echter in bepaalde beroepen extra eisen aan de veiligheidsschoen worden gesteld, moet een schoen worden gekozen die aan deze eisen voldoet. Waterafstotende en ademende bovenmaterialen, alsmede extra bescherming zoals thermische isolatie zijn veiligheidsaspecten die hier moeten worden vermeld.

De koude-isolatie wordt verhoogd als de tussenzool niet van staal maar van een synthetisch materiaal is gemaakt. Dit heeft ook het voordeel dat de schoen een stuk lichter is en daardoor comfortabeler om te dragen.

Maar goede, slijtvaste veiligheidsschoenen moeten ook aan andere eisen voldoen: Een beschermende neus beschermt uw tenen ook tegen afknelling als uw voeten onder de wielen terechtkomen, tegen vallende voorwerpen en tegen mechanische krachten. Deze beschermkappen kunnen van staal, kunststof of aluminium zijn en worden tussen de voering en het buitenmateriaal aangebracht. Dergelijke speciale beschermkappen kunnen tot 200 joules weerstaan.

Het bovenmateriaal van de meeste veiligheidsschoenen is gemaakt van leer of kunststof of een mengsel van beide. Idealiter is veiligheidsschoeisel gemaakt van ademende materialen en is het ook waterafstotend. Noodzakelijkerwijs hebben sommige veiligheidsschoenen een hoge snijweerstand. De gemakkelijkste manier om te weten te komen aan welke beschermende eigenschappen de werkschoenen in uw bedrijfstak moeten voldoen, is het lezen van de zojuist genoemde veiligheidsvoorschriften. Bepaalde materialen kunnen voor uw bedrijfstak zijn voorgeschreven - sommige bedrijfstakken staan bijvoorbeeld alleen stalen neuzen toe. Bovendien staan sommige sectoren alleen veiligheidslaarzen toe, terwijl andere ook het dragen van lage schoenen toestaan.

Andere modellen hebben een gesloten hielgedeelte, dat ook een zeker energieabsorberend vermogen heeft. Bovendien zijn sommige veiligheidsschoenen ook beschermd tegen elektriciteit, verhinderen ze de doorgang van water, hebben ze een antislipzool of bieden ze bescherming tegen thermische effecten. Op die manier biedt de buitenzool de optimale basis om ook op moeilijke ondergronden snel te bewegen.

Sommige schoenen ondersteunen niet alleen de energieabsorptie, maar hebben ook een ritssluiting waardoor ze snel aan- en uitgetrokken kunnen worden. Dit is vooral belangrijk voor reddingswerkers of brandweerlieden, maar de beschermende werking van de schoenen wordt hierdoor niet aangetast. Daarom zijn veiligheidsklassen niet de enige doorslaggevende factor bij de keuze van het juiste schoeisel; ook speciale voorschriften ter voorkoming van ongevallen kunnen een rol spelen.

Orthopedische veiligheidsschoenen

Pijnlijke voeten of zelfs pijn in de rug kunnen het gevolg zijn van een verkeerde stand van de voet of kunnen worden veroorzaakt door de verkeerde voetbescherming. Na raadpleging van een arts of orthopeed kan de vraag naar gecertificeerde inlegzolen rijzen. Deze worden gedefinieerd in DGUV-regel 112-191 (ook BGR 191 genoemd). Deze speciale inlegzolen zijn speciaal aan uw voet aangepast en bieden u dus een bijzonder comfort en een uitstekend draaggevoel gedurende de werkdag.

Werkgeverssubsidies

Werkgevers kunnen subsidies voor veiligheidsschoeisel en werkkleding verstrekken en deze fiscaal aftrekbaar maken. De bereidheid om de arbeidsveiligheid te subsidiëren en het bedrag kunnen rechtstreeks bij het bedrijf worden opgevraagd. Daarnaast bieden wij zakelijke klanten incassobonnen aan waarop subsidies worden genoteerd. Op die manier kan de factuur rechtstreeks via het bedrijf worden afgehandeld, maar kunnen de schoenen in de winkel in Kaufbeuren worden gepast en meegenomen.