High Visibility

Welke hoge zichtbaarheidskleding heb ik nodig?

In veel beroepen is hoge-zichtbaarheidskleding, zoals het bekende vest met hoge zichtbaarheid, verplicht om de zichtbaarheid en bescherming te waarborgen. In verschillende werkruimten kan gevaar ontstaan voor mensen als gevolg van verkeer of railvoertuigen. Volgens de DGUV (Deutsche Gesellschaftliche Unfallversicherung) kunnen gevaarlijke situaties zich vooral voordoen in:

  • Bouw-, onderhouds- en reinigingswerkzaamheden, alsmede winterdienst op wegen, bruggen en spoorwegen.
  • Groenvoorziening en onderhoud van bossen, alsook landbouw
  • Werkzaamheden op het gebied van logistiek en vervoer (transportbedrijven, op voertuigen en vliegtuigen, vorkheftrucks en hefwerktuigen, alsook havenwerkzaamheden, containerbewegingen, enz.)
  • Pechhulp, zoals sleepdiensten. Deze bevinden zich meestal langs drukke wegen en moeten absoluut zichtbaar zijn.

 

In principe moet men er zelf belang bij hebben zo goed mogelijk zichtbaar te zijn en actief te kunnen reageren op gevaren van andere deelnemers - bijvoorbeeld in het wegverkeer of het fabrieksverkeer. Intussen zijn er verdere ontwikkelingen geweest op het gebied van de zichtbaarheid. Zo is de nieuwe Kübler REFLECTIQ-beschermingsserie met hoge zichtbaarheid rechtstreeks in het BODY LANGUAGE-design gecreëerd. Dit betekent dat het silhouet van het lichaam is nagebootst met de reflecterende strepen over de schouder, de rug en de benen, waardoor een veel grotere zichtbaarheid wordt gecreëerd. De drager wordt in het donker onmiddellijk opgemerkt als een persoon en niet als een reflecterend voorwerp.

Hoge zichtbaarheidskleding en de vereisten

DIN EN 471 "Hoge zichtbaarheidskleding - Beproevingsmethoden en eisen" en nu ook ISO EN20471, geven een overzicht van de eisen om de drager bijzonder zichtbaar te maken in werk- en gevarenzones. Hoge-zichtbaarheidskleding moet altijd voldoende opvallen in verschillende zichtomstandigheden en bij kunstlicht. Dienovereenkomstig worden het materiaal, de achtergrondkleuren alsmede de minimumoppervlakten en de plaatsing van de verschillende waarschuwingselementen, zoals reflectoren of signaalkleuren, gespecificeerd. Dit betekent dat de fluorescerende en goed zichtbare stof moet overheersen om de overeenkomstige waarschuwingsbeschermingsklasse te bereiken. Dit kan zelfs bij kleine maten verschillen omdat er niet genoeg zichtbaar gebied is. Zo zijn er overhemden met hoge zichtbaarheid die een klasse lager zijn in maat S, terwijl de hogere hoge zichtbaarheidsklasse wordt bereikt vanaf maat M. Overigens moet er bij het aanbrengen van logo's ook op worden gelet dat niet te veel van de signaalkleur wordt bedekt. Bovendien is de kleding met hoge zichtbaarheid ontworpen voor verschillende werkgebieden of temperatuurbereiken en weersomstandigheden om bescherming te bieden tegen hitte, zonlicht, nattigheid en koude. Zeer zichtbare kleding is er in verschillende waarschuwingskleuren, maar de meest voorkomende zijn geel, oranje of rood.

Hoge zichtbaarheidskleding - categorie 1, 2 of 3?

Hoge-zichtbaarheidskleding wordt ook onderverdeeld in drie verschillende categorieën, afhankelijk van het gevaar en de zichtbaarheidseisen op de werkplek. Categorie 1 biedt slechts een geringe zichtbaarheid, vooral in Duitsland is deze categorie vrij zeldzaam. Categorie 2 wordt voornamelijk gebruikt wanneer het zicht voldoende is en er weinig verkeer is. Categorie 3 is vereist voor slecht zicht, druk verkeer, hoge snelheden en reddingsoperaties. Hoge-zichtbaarheidskleding, of safestyle in modern jargon, kan in elke denkbare situatie worden gebruikt om bescherming te bieden tegen zichtbaarheid.

Hoge zichtbaarheidskleding van merkfabrikanten

De kwaliteitsproducenten van hoge zichtbaarheidskleding gebruiken alleen materialen van de hoogste kwaliteit om een maximum aan comfort, duurzaamheid en veiligheid te bieden. UV-bestendigheid in het bijzonder is uiterst belangrijk, aangezien voortdurende blootstelling aan de zon de signaalkleur zeer snel doet verbleken. Dit is vooral het geval bij goedkopere, zeer zichtbare artikelen, die snel verbleken. Als er een ongeluk gebeurt, is geen verzekeringsmaatschappij aansprakelijk omdat de beschermende werking niet langer volgens de norm wordt gegeven. Daarom is een hogere prijs in ieder geval de moeite waard, vooral als het om uw eigen veiligheid gaat. Reflecterende strips zijn ook duur, vandaar dat de prijzen van de Kübler REFLECTIQ collectie iets hoger liggen. Maar in ruil daarvoor heb je perfect geplaatste reflecterende elementen in het Body Language Design, de zichtbaarheid is veel groter. Er is ook een fundamentele focus op de functies. Of het nu gaat om hoogwaardige stoffen die warmteontwikkeling door zonlicht tegengaan of zweet goed afvoeren. Of het nu gaat om slim geplaatste zakken of functies, of om permanent waterdichte buitenmaterialen. Hoge-zichtbaarheidskleding van kwaliteitsproducenten als Kübler, Blakläder, Mascot of Dickies is in ieder geval de moeite waard. Als u vragen hebt over de classificatie, het artikel of de uitrusting: u zult zeker goed en gekwalificeerd advies krijgen van onze hotline. U kunt ons telefonisch bereiken op +49 8341 967930 of per e-mail op info@genxtreme.nl – op elk gewenst moment.