Photographie, Erwachsener, Männlich, Mann, Person
Bosbouw

Bos - door de eeuwen heen

Tegenwoordig worden de beheerde bossen FORST genoemd. Wat de terminologie betreft, is bos vandaag de dag vloeiend gescheiden van bos, waarbij het onderscheid met oerbos het enige is dat ondubbelzinnig is. In de vroegere terminologie waren bossen koninklijke bossen, later werden er bossen onder verstaan met houtrechten voor rechthebbenden met speciale vergunningen. Het woord komt van het Latijnse forestis en werd later in het Duitse gebruik overgenomen.

Het gebruik van het bos vandaag

In de Middeleeuwen bestond er een algemeen gebruiksrecht op het bos, wat betekende dat iedereen het hout en brandhout kon nemen dat hij nodig had. Met de toenemende vraag naar dit materiaal werden echter de eerste wetten en gebruiksvoorschriften ingevoerd om de winning van de grondstof te reguleren. Tegenwoordig staan de openbare bossen onder toezicht van de staatsbosbeheer. Deze zijn verantwoordelijk voor de verzorging en het beheer van de gebieden. Overeenkomstig de vegetatiekunde komt het er in de eerste plaats op aan de samenstelling van de boomsoorten te controleren en de bomen zo nodig aan te vullen. Onder druk van biologen en particuliere of nu officiële natuurbeschermers wordt elk beheerd bosgebied nu een bos genoemd.

De boswachter - een beroep met toekomst?

Dit beroep, dat ook boswerker, vorstverzorger of boswachter wordt genoemd, is een door de staat erkend opleidingsberoep. Volgens de BBiG duurt de opleiding zelf drie jaar en wordt deze afgesloten met een examen voor geschoolde werknemers. De boswachter is verantwoordelijk voor alle bosbouwwerkzaamheden. Dat begint met het vellen van bomen, het aanleggen en verjongen van nieuwe bosopstanden, het beschermen tegen schadelijke invloeden van dieren en zwammen, het onderhouden van paden, en natuurlijk het besturen van geschikte machines zoals een oogstmachine en het assisteren bij de jacht. Het werk wordt erkend als zwaar werk. De omzet van lichaamseigen energie tijdens manuele motorische activiteit - d.w.z. het gebruik van een kettingzaag - is vergelijkbaar met die van een topatleet.

Beschermende uitrusting voor werkzaamheden in het bos

Enerzijds is het een kwestie van functionele kleding, aangezien het werk dat het gebruik van een kettingzaag met zich meebrengt zeer zweterig is. Om ervoor te zorgen dat vocht goed kan worden afgevoerd en dat u een droog gevoel op uw huid houdt, raden wij u aan om bij koudere temperaturen functionele shirts en functioneel ondergoed te gebruiken. Deze stoffen zijn hydrofoob, wat betekent dat de vezel geen water absorbeert en het afvoert. Het werk is niet alleen fysiek zeer inspannend, maar ook zeer gevaarlijk. Vooral bij het werken met een motorzaag is het absoluut noodzakelijk een geschikte snijbeschermingsbroek te dragen. Deze beschermen de drager tegen de ernstigste verwondingen veroorzaakt door het snijden. Ook belangrijk is een bosbouwhelm, die niet alleen beschermt tegen vallende delen, maar ook, met zijn vizier, tegen spaanders en andere rondvliegende deeltjes. Om de persoonlijke beschermingsuitrusting compleet te maken, is een passend paar bosbouwlaarzen natuurlijk onontbeerlijk. U kunt alle beschreven artikelen in onze winkel vinden. Indien u advies nodig heeft, kunt u contact opnemen met onze productspecialisten.