





















Vandaag de dag worden beheerde bossen aangeduid als FOREST. Qua terminologie is het bos vandaag de dag vloeiend gescheiden van het bos, met als enige duidelijke scheidslijn het oerbos. In de vroegere terminologie werd onder bossen een koninklijk bos verstaan, later werden daaronder bossen verstaan met houtrechten voor rechthebbenden met speciale vergunningen. Het woord komt van het Latijnse forestis en werd later in het Duitse gebruik overgenomen.

In de Middeleeuwen bestond er een algemeen recht op het gebruik van het bos, wat betekende dat iedereen het hout en brandhout kon halen dat hij nodig had. Met de toenemende vraag naar dit materiaal werden echter de eerste wetten en gebruiksvoorschriften ingevoerd om de winning van de grondstof te reguleren. Tegenwoordig staan de openbare bossen onder toezicht van de staatsbosbeheer. Deze zijn verantwoordelijk voor de verzorging en het beheer van de gebieden. Overeenkomstig de vegetatiekunde gaat het er ook in de eerste plaats om de samenstelling van de boomsoorten te controleren en zo nodig uit te breiden. Onder druk van biologen en particuliere of nu officiële natuurbeschermers wordt elk beheerd bosgebied nu een bos genoemd.

Dit beroep, dat ook wel geschoold boswerker, vorstverzorger of boswachter wordt genoemd, is een door de staat erkend opleidingsberoep. De opleiding zelf duurt volgens de BBiG drie jaar en wordt afgesloten met een examen voor geschoolde werknemers. De boswachter is verantwoordelijk voor alle bosbouwwerkzaamheden. Dat begint met het vellen van bomen, het aanleggen en verjongen van nieuwe bosopstanden, het beschermen tegen schadelijke invloeden van dieren en zwammen, het onderhouden van paden, en natuurlijk het besturen van geschikte machines zoals een oogstmachine en het assisteren bij de jacht. Het werk wordt erkend als zwaar werk. De omzet van lichaamseigen energie tijdens manuele motorische activiteit - d.w.z. het gebruik van een kettingzaag - is vergelijkbaar met die van een topatleet.
Enerzijds gaat het om functionele kleding, want het werk bij het gebruik van een kettingzaag is erg zweterig. Om ervoor te zorgen dat vocht goed kan worden afgevoerd en dat u een droog gevoel op uw huid houdt, raden wij u aan bij koudere temperaturen functionele shirts en functioneel ondergoed te gebruiken. Deze stoffen zijn hydrofoob, wat betekent dat de vezel geen water absorbeert en het afvoert. Het werk is niet alleen fysiek zeer inspannend, maar ook zeer gevaarlijk. Vooral bij het werken met een motorzaag is het absoluut noodzakelijk een geschikte snijbeschermingsbroek te dragen. Deze beschermen de drager tegen de ernstigste verwondingen veroorzaakt door het snijden. Ook belangrijk is een bosbouwhelm, die niet alleen beschermt tegen vallende delen, maar ook, met zijn vizier, tegen spaanders en andere rondvliegende deeltjes. Om de persoonlijke beschermingsuitrusting compleet te maken, is een paar bosbouwlaarzen natuurlijk een must. U kunt alle beschreven artikelen in onze winkel vinden. Indien u advies nodig heeft, kunt u contact opnemen met onze productspecialisten.






















