Mantel, Jacke, Erwachsener, Mann, Person
Ambachtskleding

Meer informatie over gildekleding

De geschiedenis van de gildekleding

Zoals het gezegde luidt, het beste werk is slechts zo positief als zijn ingrediënten. Dit kan ook worden overgebracht met gildekleding, want wat heb je aan een dakwerkersbroek die uiteindelijk niets waard is. Daarom moet je ook speciale aandacht besteden aan je gildekleding. Gilde kleding is bijzonder klassiek, ook in zijn materialen. Veel soorten stof werden 100 jaar geleden al gebruikt voor het gilde. Het is dus iets bijzonders wanneer een materiaal gevestigd wordt. FHB was bijvoorbeeld de eerste fabrikant die softshell gebruikte voor gildekleding. Intussen is deze softshell jas een nieuwe klassieker geworden. En een ervaring die je kunt voelen terwijl je het draagt. 

De oorsprong van de stoffen

Duits leder is een echte reus onder de gildestoffen. Hoewel sterk leder "uitsluitend" van katoen is gemaakt, is het waarschijnlijk de beste bedrieger van alle textiel. En dit tot een totaal van 100 %. In de tijd van de industrialisatie creëerden de Engelsen de voorgangersstof om arbeiders te beschermen tegen rondvliegende vonken, en ook om het betrekkelijk eenvoudige argument dat zij de veel duurdere schorten van koeienhuid wilden bewaren voor gildekleding. De arbeiders hebben de laatste hand gelegd aan hun schorten door ze te schuren met vochtige lijm. Maar de Duitsers lieten het er niet bij zitten, ze gingen nog een stapje verder en bouwden een vervanger voor de leder.... Het resultaat was een uiterst sterk materiaal met uitzonderlijk sterke kettingdraden en een immense strakheid van inslagdraden. Zo is het eerste Duitse leer ontstaan. Het "leer" heeft een gladde, licht glanzende buitenkant en een geruwde binnenkant. Met 600 gram per vierkante meter is Duits leer onverwoestbaar en echt belangrijk. Het is dus een absolute kolos en ook ideaal voor gildenkleding. Helaas krimpt door de manier waarop het is gebonden de breedte van het Duitse leer met ongeveer een centimeter wanneer je denkt dat je het in de wasmachine moet doen. In de Middeleeuwen, om precies te zijn in de 18e eeuw, was ribfluweel uitsluitend bestemd voor de mooie en welgestelde mensen. Alleen koningen en rijke aristocraten konden het zich veroorloven, corduroy werd in die tijd vaak alleen van zuivere zijde genaaid. De Franse landarbeiders, evenals de Engelse mijnwerkers, hadden behoefte aan iets dat even stevig als ruw was, in plaats van de levendige gildekleding van het soort geweven stof. Daarom ontwikkelden zij op hun weefgetouwen een robuust ribfluweel met 3 getwijnde kettingvezels. De draadketting was dus even scheurvast als een normale ketting. En met tot 100 inslagdraden per cm was het uiterst poolvast en dus precies goed voor gildekleding. In dit opzicht werd de eerste "beschermende kleding" uitgevonden als gildekleding. Een gildebroek van dit slijtvaste ribfluweel geeft de drager een zekere bescherming en veel zeg zelfs een portie moed. Het werd zelfs gedragen door de arbeiders die de Bastille van Frankrijk bestormden, de zeelieden die bij Trafalgar de overwinning behaalden en Luis Trenker tijdens zijn topstormen, de zogenaamde "Koning van de Bergen". Alle gildejurken kwamen met groot succes over de eindstreep. Het is dan ook geen wonder dat het succesverhaal van het drie-aderige snoer tot op de dag van vandaag zo bekend is. Meestal gaan de zwervende kameraden op stap in dit soort ribfluweel. Drie jaar en één dag puur avontuur doorstaan, geen enkele andere stof kon dat. 

De traditionele fabrikant FHB

Een belangrijke distributeur van gildekleding is de firma FHB, het bedrijf heeft een zeer breed assortiment goederen. Zij leggen vooral de nadruk op de pasvorm. Daarom wordt de gildekleding aangepast aan het speciale verzoek en zijn extra wensen natuurlijk toegestaan. Bij de productie van FHB wordt de gildekleding 100% volgens de gedachten van de klanten vervaardigd. De keuze aan stoffen is indrukwekkend: u kunt kiezen uit genoa corduroy, trenker corduroy, rep moleskin, canvas, Duits leder of twisted double pilot voor individuele produktie. Deze materialen zijn verkrijgbaar in alle kleuren. Aangezien het natuurlijke volle leder nog steeds het duurzaamst is, worden zelfs speciale verzoeken voor het persoonlijke gildenkleed ingewilligd.

De behandeling van gildekleding

Opdat uw gildekleding ook de levensduur zou behouden die ze garandeert, zou het relevant zijn om er ook goed mee om te gaan. Een bijzonder belangrijke reden is hier het schoonmaken. Om de oppervlaktestructuur en de kleurechtheid van de kleding van het FHB-gilde te behouden, moet het kledingstuk altijd binnenstebuiten worden gereinigd en moeten de ritssluitingen worden gesloten. Het is ook belangrijk geen wasverzachter te gebruiken, omdat die witte verkleuringen achterlaat onder bepaalde gildekledingstukken. FHB Zunft Kleidung tracht de krimp van stoffen van 100% katoen te beperken met behulp van voortijdige sanforisatie. Dit is echter geenszins zo gemakkelijk met gildenkledingstukken die van zeer zware stoffen zijn gemaakt. Het is dan ook heel normaal en vooral onvermijdelijk dat deze een grotere krimp vertonen. Zo zal bijvoorbeeld het uitrekken van een dakbedekkingsbroek na het wassen in vochtige toestand de krimp grotendeels opheffen. 
Gilde kleding heeft een aanzienlijk assortiment als het gaat om kleding. U kunt alles krijgen, van broeken tot werkmansjassen tot veiligheidsschoenen. Er zijn ook verschillende soorten individuele gildekleding. Als u de categorie werkjacks als voorbeeld neemt, kunt u ze in verschillende schoenladen onderbrengen, want er zijn ook fleecejacks of softshell werkjacks die in de buurt komen van het zeer wijdverbreide Trenkercord werkjack. Het materiaal van een pilotenjack, dat de drager beschermt tegen extreme weersomstandigheden. Het gelamineerde membraan laat geen luchtstroming toe, maar tegelijkertijd kan waterdamp naar buiten dringen, waardoor u niet zou moeten transpireren. Omdat het materiaal zo soepel is, voelt u zich optimaal voor elke omstandigheid en voelt u het opperste comfort.